Gelieve javascript in te schakelen om optimaal van deze site gebruik te kunnen maken (boekingen). Dank bij voorbaat

Goed van den Bogaerde omgetoverd tot vakantiehuis

18 September 2010

Toeristen kunnen binnenkort terecht in het Goed van den Bogaerde in de Noendreef te Beernem. Eigenaars Ronny Croene en Linda Vandaele hebben gedurende twee jaar de oude historische hoeve met veel engelengeduld gerestaureerd en omgebouwd tot een luxueuze vakantiehoeve, voorzien van alle modern comfort, gaande van vloerverwarming tot zwembad met sauna.

hoeve.jpg

In deze hoeve woonde in de vorige eeuw Hector De Zutter, slachtoffer in de reeks Moorden van Beernem. De man werd in 1926 in mysterieuze omstandigheden vermoord teruggevonden in het kanaal Gent-Brugge. Aan de hand van zijn dood kroop toenmalige journalist Victor De Lille van ’t Getrouwe Maldegem in zijn pen en voerde een historische strijd tegen toenmalige burgemeester Etienne de Vrière met als afloop een proces in Antwerpen, waar toen twee medewerkers van de burgemeester werden veroordeeld. “De gerestaureerde hoeve bevat negen slaapkamers”, opent Ronny Croene zijn uitleg. “Elke kamer heeft een eigen volledig ingerichte badkamer. We hebben gerestaureerd met de ouderwetse manier in het achterhoofd. Het hoofdhuis is voorzien voor achttien personen en de stallingen zijn uitgebouwd tot een site voor acht personen, die hier hun verlof kunnen doorbrengen”, aldus Ronny Croene, die nog werk wil maken van de schuur om er eventueel een tentoonstellingsruimte van te maken. “Blijkbaar moet er hier een stokerij geweest zijn, want bij het opfrissen van de schuur kwam de naam Stokery Reigerloo bloot te liggen”.

Beschermd gebouw

Het gebouw dateert vermoedelijk al van 1784 lezen we op het wapenschild dat aan de voorgevel is bevestigd. Het wapenschild draagt de namen vanden Bogaerde-Rotsaert de Hertaing. Een restauratie vond al plaats in de jaren zestig, nadat dokter Vandierendonck, een specialist in de Neuro-Psychiatrie, het kasteel Reygerlo aankocht. “Bij de heropbouw hebben we niet veel moeilijkheden ondervonden”, vervolgt Ronny Croene, die ook nog eigenaar is van een vakantiewoning aan het Aanwijs.”Het was in betrekkelijk goede staat, alhoewel het al 35 jaar geen verf meer had gezien. We opteerden voor een vakantiewoning in plaats van een B&B, want na zo’n zware investering wilden we niet opnieuw slaven van onze eigen luxe worden. Nu geven we de toeristen de sleutel, zodat ze hun plan kunnen trekken”, aldus Ronny Croene, die op het idee tot aankoop kwam toen hij tijdens een gezellig etentje in restaurant Ten Lande door het venster keek en het gebouw zag staan. “Ik vond het meteen een hoeve met een ziel”.

Comfort

De hoeve is volgens de modernste methoden gerenoveerd. “In het hoofdhuis werden alle tegels één voor één uitgehaald en grondverwarming werd toegepast. In de slaapkamers hebben we de isolatie langs buiten doorgevoerd, zodat we de balken mooi kunnen zien. In de slaapkamers zijn de balken de stammen van sparren, die ik zo’n zeventien jaar geleden heb geplant”, aldus Croene, die over het investeringsbedrag niet veel kwijt wil. “Wel hebben we van de gemeente een subsidie verkregen van 50.000 euro en van de hogere overheid zo’n 150.000 euro. Aan het concept van het gebouw hebben we niets veranderd. Integendeel, we hebben zelfs het authentiek uitzicht terug gegeven, want een klok werd opnieuw op het dak geïnstalleerd. Ook werd aan het comfort van de toeristen gedacht. Zo bouwden we een binnenzwembad met zicht op het omringende landschap. Tevens is er een sauna voorzien. Enkele kamers zijn ook bereikbaar voor mensen die zich met een rolstoel verplaatsen”, aldus Ronny Croene, die meegeeft dat de hoeve te bezichtigen is op zondag 26 september van 10 tot 17 uur.

bron: http://beernem.skynetblogs.be/archive/2010/09/18/goed-van-den-bogaerde-omgetoverd-tot-vakantiehuis.html